Yoga centrum

Manipura

Yoga

Yoga vertaald uit het Sanskriet betekent “juk”, “verenigen” of “verbinden”. Yoga wil de mens opnieuw zich zelf laten worden en eenheid creĆ«ren bij zichzelf en zijn omgeving.

Dit doel probeert de 'Hatha yoga' te bereiken door beheersing van lichaam en ademhaling.

Er zijn verschillende yogasystemen, die elk afzonderlijk aangepast zijn aan diverse filosofische en religieuze strekkingen. Ze verschillen onderling slechts in hun toepassing. Wij beoefenen de 'hatha yoga'. Deze is vooral gebaseerd op het aanwenden van de fysieke energie door houdingen en mudra’s.

Hatha yoga is volgens wikipedia een tak van yoga die bestaat uit een systeem van oefeningen om beheersing te verkrijgen over de geest en vooral het lichaam. In het Westen is vooral deze vorm van yoga gekend.

Hatha yoga is een fysieke yogavariant die voor het grootste deel bestaat uit de beoefening van lichaamshoudingen (asana's) en ademhalingstechnieken (pranayama). Hatha yoga bestaat voornamelijk uit niet-bewegende asana's of stretchhoudingen. Bij een yoga les hoort ook een vorm van meditatie en ontspanning om de eenheid van lichaam en geest te voelen.

In het Westen is hatha yoga vooral een populair middel om te onthaasten of stress te verminderen. Yoga heeft ook een gunstig effect op het zenuwstelsel, de klieren en andere belangrijke organen alsook een positief effect op de versoepeling van het lichaam. Het doel van hatha yoga is in het Westen is daarom vooral het bevorderen van de gezondheid en het welzijn. In de gevorderde lessen wordt ook de invloed van omgeving en astrologie opgenomen en verwerkt. Hierin wordt dieper ingegaan tijdens de Ayurvedische verwendagen en zons- en maansverduisteringmeditaties.

Yoga lessen

Manipura biedt yogalessen aan op verschillende tijdstippen.

Zele:

  • Maandag: 20.00u
  • Dinsdag: 19.00u